Verges, un entorn privilegiat al bell mig de l'empordà

Verges és un racó de la plana empordanesa, a la riba nord del riu Ter i a tocar del vessant de ponent del massís del Montgrí. Que la història s’ha aturat a Verges queda palès cada Dijous Sant amb la celebració de la Dansa de la Mort, l’element més representatiu de la població.

QUÈ VISITAR-HI?

La vila medieval conté els elements arquitectònics més representatius de Verges. A la mateixa plaça Major es poden observar importants restes de la muralla que antigament cercava el poble. Encara es mantenen dretes i identificables una porta d’entrada al recinte emmurallat, un torre quadrada dels segles XIII-XIV i una altra torre circular dels segles XV-XVI.

A més, el nucli antic compta amb l’església parroquial de Sant Julià i Santa Basilisa, que conserva l’absis semicircular romànic i la meitat oriental de la nau del temple original.

Finalment, la paret posterior de la Casa de la Vila integra les últimes restes del castell: un mur de pedra d’uns deu metres de llarg per cinc metres d’alt.

QUÈ FER-HI?

Verges és conegut sobretot per les celebracions de Setmana Santa i, en especial, per la processó i la famosa Dansa de la Mort, un espectacle religiós que se celebra des de l’alta edat mitjana pels carrers del centre de la població. Els cinc dansaires, disfressats d’esquelets, ballen a la llum de les torxes i sota el so rítmic i repetitiu del timbal, en una atmosfera màgica i misteriosa.

D’altra banda, la riquesa paisatgística de la zona proporciona nombroses possibilitats per a la pràctica dels esports de turisme actiu, com el senderisme i la bicicleta de muntanya, sobretot seguint el curs del riu Ter pel municipi.

Hi ha camins que discorren paral·lels al riu i que permeten gaudir de la pau d’aquest indret, tot recorrent una ruta que permet arribar fins a la gola del Ter. De fet, actualment es troba en procés d’execució el traçat global del GR-210, que seguirà el curs del riu des del seu naixement a Ulldeter fins a la desembocadura.